Projek Kedua MRT Lembah Klang, Putrajaya MRT Line

Projek Kedua MRT Lembah Klang, Putrajaya MRT Line
Projek Kedua MRT Lembah Klang, Putrajaya MRT Line

Photo provided by Alphotos

Laluan Putrajaya adalah laluan kedua Projek MRT Lembah Klang yang akan dibangunkan. Selepas bermulanya perkhidmatan penuh pada 16 Mac 2023, ia akan memberi perkhidmatan kepada koridor dengan populasi kira-kira 2 juta orang dari Kwasa Damansara, sebuah pembangunan perbandaran baharu di barat laut Kuala Lumpur dan pinggir selatannya, ke Putrajaya, pusat pentadbiran persekutuan Malaysia.

Jajaran sepanjang 57.7km ini adalah terdiri daripada 44.2km trek bertingkat dan 13.5km terowong bawah tanah. Ia akan mempunyai 36 stesen beroperasi yang terdiri daripada 27 stesen bertingkat dan 9 di bawah tanah. Terdapat 5 lagi stesen yang dirancang di sepanjang jajaran untuk kegunaan masa hadapan (Institut Penyelidikan Getah (RRI), Bandar Malaysia Utara, Bandar Malaysia Selatan, Taman Teknologi, dan Taman Universiti).

Laluan ini mempunyai 10 stesen pertukaran dan sambungan di sepanjang jajaran untuk memudahkan penumpang yang perlu bertukar dari Laluan Putrajaya ke laluan rel yang sedia ada dan akan datang. 17 stesen akan mempunyai kemudahan letak kereta dengan jumlah 5870 ruang parkir.

Kerajaan telah memberi kelulusan untuk melaksanakan Laluan Putrajaya pada 2014. Pemeriksaan Awam di bawah Seksyen 84 Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 telah dijalankan dari bulan Mei hingga bulan Ogos 2015 untuk mendapatkan maklum balas dan bantahan dari orang ramai.

Kelulusan terakhir bagi Skim Keretapi Laluan Putrajaya telah diberi oleh Kerajaan pada Oktober 2015, dan ini telah membolehkan pengambilalihan tanah dan proses perolehan dijalankan.

Majlis pecah tanah, yang dirasmikan oleh Perdana Menteri ketika itu Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, telah diadakan di tapak Stesen Putrajaya Sentral pada 15 September 2016, menandakan bermulanya kerja-kerja pembinaan Laluan Putrajaya.

Dilancarkan oleh Perdana Menteri YAB Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, operasi Fasa Satu dari Kwasa Damansara ke Kampung Batu telah bermula pada 16 Jun 2022. Operasi Fasa Dua, yang bakal menyaksikan baki bahagian laluan dari Kentonmen ke Putrajaya Sentral dibuka, sekali gus membolehkan tren bergerak dari Kwasa Damansara ke Putrajaya Sentral.

Apabila Laluan Putrajaya beroperasi sepenuhnya, ia dijangka akan mencatat permulaan penumpang harian yang melebihi 104,000 penumpang semasa pembukaan laluan. Ini dijangka akan menambah baik lagi kesesakan lalu lintas semasa yang kritikal sambil meningkatkan secara signifikan nisbah yang disasarkan sebanyak 40% penggunaan pengangkutan awam dalam wilayah Greater Kuala Lumpur.

Projek Kedua MRT Lembah Klang, Putrajaya MRT Line


Video for Putrajaya MRT Line

MRT Putrajaya Line, PY20 Ampang Park MRT Station

MRT Putrajaya Line, PY24 Chan Sow Lin MRT Station

MRT Putrajaya Line, PY23 KG20 Tun Razak Exchange TRX MRT Station

MRT Putrajaya Line, PY20 Ampang Park MRT Station

MRT Putrajaya Line, PY04 KA08 Sungai Buloh MRT

Putrajaya MRT Line, PY17 Titiwangsa MRT Station

Putrajaya MRT Line, PY21 Persiaran KLCC MRT Station

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *